Vastine TM valikoivaan skeptisyyteen

ID:tä puoltava tutkija lähetti alla olevan kirjoituksen Tekniikan Maailma -lehden mielipidesivulle.

TM 10/06 s. 78-80 Kalevi Rantasen artikkeli leimaa älykkään suunnittelun teorian (intelligent design = ID teoria) huuhaa-tieteeksi kovin kevein perustein.

Fransiskaanimunkki Occamin periaatetta käyttäen artikkelissa yritetään osoittaa että ID on evoluutiota huonompi selitysmalli. Teoria kuulemma monimutkaistuu koska voidaan kysyä kuka suunnitteli suunnittelijan. Mutta mistä tahansa teoriasta voidaan kysyä jatkokysymyksiä. Mistä kvarkit koostuvat? Kumosinko juuri hiukkasfysiikan standardimallin? Olemme sekvenoineet ihmisen DNAn. Entä mitä tuo tietokoneen käyttöjärjestelmiä muistuttava ohjelmakoodi tarkoittaa? Kumosinko juuri biokemian perustan jatkokysymykselläni? Tuskin.

Surkastuneisiin elimiin perustuva argumentti on lähinnä filosofis-teologinen (minä tiedän mitä suunnittelija ei tekisi). Lisäksi melkein kaikilla surkastuneilla elimillä on havaittu toimintoja. ’Eräät irralliset luut’ valailla ovat nekin melko tarpeellisia – ne auttavat peniksen erektiossa ja vaginan supistumisessa.

Jutusta saa sen vaikutelman että kirjoittaja ei ole tutustunut ID teorian sisältöön. Evoluutioteoria ja suunnittelu eivät ole mustavalkoisia vastakohtia. ID teoria on kiistelty tieteellinen työkalu suunnittelun havaitsemiseen. Kun sitä sovelletaan biologiaan, jotkut rakenteet, kuten bakteerin elegantti sähkömoottori, viittaavat suunnitteluun. Evoluutioteorialla bakteerimoottoria on vaikea selittää koska kaikkien moottorin osien täytyy olla valmiina ennenkuin rakenne voi antaa eliölle valintaedun. Valitettavasti suunnittelu luonnossa on jännitteessä naturalistisen/ateistisen maailmankatsomuksen/uskon kanssa.

Rantasen artikkeli muistuttaa paljon taannoista yksipuolista polemiikkia Hesarin tiedesivuilla. ID teorian puoltajat yrittivät turhaan vastata vääriin väittämiin Hesarin mielipidesivuilla. Parempaa tietoa ID teoriasta jakavat ID-verkkosivut www.intelligentdesign.fi. Lukija tulee huomaamaan että sivuilta löytyy vastauksia muihinkin Rantasen esittämiin kysymyksiin. Lopuksi muistuttaisin, että oikeita huuhaa-tieteitäkin ikävämpää on valikoiva skeptisyys kaikessa tekopyhyydessään.