Onko tietoisuus neuroverkko?

Monesti oletetaan, että ihmisen ajattelu on vain materiatason neuroverkko. Onko tämä totta? Toki neuroverkko on samankaltainen kuin esimerkiksi osa pikkulapsen oppimisprosessia. Tämähän on selvää jo siitä syystä, että neuroverkko käsitteenä on kehitetty ihmisen ajattelun ja oppimisen perusteella. Ihmisen ajattelussa on siis neuroverkkomainen komponentti koska neuroverkolla pyritään osin mallintamaan ihmisen oppimista.

Neuroverkko ei kuitenkaan ymmärrä mitään eikä neuroverkko ole tietoinen itsestään. Sillä ei myöskään ole intuitiota, joka on keksimisprosessin ja luovuuden tärkein komponentti. Lisäksi neuroverkko on suljettu algoritmi, kun taas ihmisen ajattelu on vapaata. Jo pelkästään ajattelun vapaus on niin vahva intuitio, että sen vastaisten perusteluiden tulisi olla hyvin vahvoja ennen kuin niihin kannattaa uskoa.

Muita eroja ihmisen ajattelun ja neuroverkon välillä ovat:
Neuroverkko vain suorittaa, ihminen ajattelee.
Neuroverkko reagoi, ihminen ymmärtää, keksii ja tuntee.
Neuroverkko on biteille tehtävä laskutoimitus. Bitit eivät itsessään tarkoita mitään eivätkä kohdistu mihinkään, ihminen antaa sekä neuroverkon syötteelle että ulostulolle merkityksen.

Neuroverkko on siis joskus hyödyllinen analogia ihmisen ajatteluun, samoin kuin ’tiede on pelkkää sosiologiaa’ -väitteen esittämä analogia tieteen ja sosiaalisen verkoston välillä on hyödyllinen, vaikka väite ei totta olekaan. (vrt. ’fysiikka on pelkkää matematiikkaa’, ’politiikka on pelkkää psykologiaa’, jne.).

Lisätietoa ja mielenkiintoisia tietoisuuden ei-materiaaliseen komponenttiin viittaavia mittauksia löytyy kirjoista
The Spiritual Brain, Mario Beauregard, Denyse O’leary ja
Body & Soul: Human Nature & the Crisis in Ethics, J.P. Moreland, S.B. Rae

Sekä verkosta:
http://www.evolutionnews.org/2008/11/the_mind_and_materialist_super.html
http://www.netn.fi/199/netn_199_lager.html (suomeksi)
http://www.arn.org/blogs/index.php/literature/2008/11/28/the_great_mystery_of_consciousness

Lisäksi pari kuunneltavaa mp3 haastattelua aiheesta Intelligent Design the Future podcastissa.

Ja tuore symposium ja luentoja aiheesta.