Viisi syytä pitää mieli avoinna ID:lle

Vesa Ollikainen on tiivistänyt blogissaan Nancy Pearceyn artikkelia (Five Reasons to Keep an Open, Educated Mind: Why Intelligent Design Will Win) ja hänen siinä ID-ajatuksen puolesta esittämiä syitä seuraavasti:

1. Ajatus suunnitelmallisuudesta on vain hyväksi tieteelle, joka perinteisesti on pyrkinyt löytämään järjestystä. Usko rationaaliseen älyyn (=Jumalaan) loi perustan nykyiselle tieteelle. ID on paluuta juurille, pois darwinismin väitteestä suuunitelmallisuuden illuusiosta, harhakuvasta.
2. ID rakentuu tieteen kasvulle ja laajenemiselle: se ottaa huomioon viimeisimmät tutkimustulokset, jotka kertovat selkeästi elämän tavattomasta monimutkaisuudesta.
3. ID ottaa myös huomioon sen tutkimuksen kehityksen, jossa elämän peruspalikka ei ole aine vaan informaatio (esimerkiksi DNA:ssa). Ymmärryksemme informaation synnystä taas viittaa muuhun kuin sattumaan.
4. ID mitätöi nykyisen valheellisen (!) uskon ja tieteen, moraalin ja faktojen erottelun (ja vastakkainasettelun) ja palauttaa totuuden yhtenäisyyden.
5. ID, toisin kuin darwinismi, sopii yhteen uskoon vapaasta ja avoimesta yhteiskunnasta. Darwinismin kuristusote kouluista ja yliopistoista sallii vain materialistisen ajattelun mukaisen opetuksen. Sellainen opetus ei auta kohtaamaan vallitsevaa pluralismia, johon sisältyy niin uskonnollisia kuin sekulaarisia maailmankatsomuksia.