Evoluutio tosiasia?

Oletko koskaan miettinyt miksi evolutionistit hylkäävät ID:n? Miksi he eivät hyväksy ID:tä, vaikka luonnosta löytyy valtava määrä monimutkaisuutta ja hienosäätöä? Miksi evolutionistit ovat niin varmoja siitä, että meidän ei tule huomioida sitä, mitä tiede näyttäisi paljastavan ID:stä?

Jo Charles Darwin esitti suuren määrän metafyysisiä ja ja uskonnollisia väitteitä teoriansa tueksi. Se ei ollut sinänsä mitään uutta, ja niin tehdään nykyäänkin. Henkilöt kuten Burnet, Kant ja Hume ovat eri tavoin väittäneet, että evoluutiotyyppiset lähestymistavat ovat totta ja suunnitteluun perustuvien argumenttien täytyy olla vääriä ja virheellisiä (metodologinen naturalismi). Tämä näkyy hyvin Teilhard de Chardin väittämässä että kaikkien ajatusmallien tulee kumartaa evoluutiota ja olla evoluution mukaisia ollakseen järkeviä ja tosia.

ID.tä ei ole heitetty roskakoriin fysiikan vaan metafysiikan takia. ID:tä ei sanottu tieteellisesti epätodennäköiseksi, vaan mahdottomaksi. Monasti evolutionistit ajattelevat, että ID:n kannattaminen merkitsee tieteellistä välinpitämättömyyttä ja että kaikkien tiedemiesten täytyy hylätä ID. Nämä ovat filosofisesti hyvin syviä vesiä. Kuitenkin evolutionistit ovat hyvin varmoja että he ovat oikeassa – siksi kaikkien tulee kumartaa evoluutiota. Meille ei sanota, että evoluutio on hyvä teoria, meille sanotaan että se on tosiasia kuten painovoima. Tälläinen väite ei ole mitenkään kokeellisesti todennettavissa ja siten kaiken kokeellisen tiedon yläpuolella.

Pitäytyminen metodologisessa naturalismissa ja siinä ajattelussa, että evoluutio on tosiasia merkitsee itse asiassa sitä, että kokeellisen tiedon tärkeyttä ja merkittävyyttä vähennetään. Valtavista ilmeisistä ongelmista tulee vain kuriositeetteja kun teoria on totta ilman epäilyksen häivää. Tyypillisesti ongelmat joko vain jätetään huomiotta ja katsellaan toisaalle tai hyökätään kriitikon kimppuun eri tavoin.

Kaikki tämä on erittäin valitettavaa kehitystä tieteellisessä ajattelussa. Se pitäisi kääntää ja olla todella valmis vakavasti paneutua asioihin, jotka ovat käsillä.

Suomennettu ja lyhennetty Cornelius Hunterin artikkelista ”Facts and Factoids”, joka on luettavissa englanninkielisenä Intelligent Desing the Future:n www-sivuilla.