Kriittisen tietopaketin toinen painos ilmestynyt

Suositun ”Evoluutio – kriittinen analyysi” -kirjan toinen painos on ilmestynyt. Saksassa kirjasta on otettu jo kuusi painosta ja kirjaa on myyty useita kymmeniä tuhansia. Ensimmäinen suomenkielinen painos, 2 600 kpl, myytiin nopeasti loppuun. Nyt ilmestynyt kirjan toinen painos on pehmeäkantinen ja hinnaltaan entistä edullisempi. Tarkempia tietoja www.datakirjatkustannus.fi. Kirjan aiemman painoksen esipuhe ja luvut 5 ja 6 ovat nähtävissä tästä. Alla vielä ote kirjan ajankohtaisliitteestä:

Ensimmäisen suomalaisen painoksen julkaisemisen jälkeen on käsillä olevasta kirjasta ilmestynyt saksankielellä jo kaksi uutta painosta (2001 ja 2006). Koska kirjan teksti on edelleen ajankohtaista, emme katsoneet tarpeelliseksi tehdä perusteiltaan uutta kirjaa. Toisessa painoksessa olemme tyytyneet korjaamaan muutamia kirjoitus- ja asiavirheitä, joita tarkkaavaiset lukijat ovat tuoneet tietoomme. Näiden loppusanojen tavoite on kertoa aiheeseen liittyvistä uusista
tutkimustuloksista.

Lähes kaikki saamamme suora palaute on ollut hyvin myönteistä. Poikkeuksena Helsingin Sanomat arvioi kirjaa heti tuoreeltaan, mutta tyrmäsi sen ilman ainuttakaan asiaperustetta. Useiden tutkijoiden vuosikymmenien työstä olisi odottanut löytyvän myönteistäkin sanottavaa, vaikka ei olisikaan kaikista kirjan johtopäätöksistä samaa mieltä. Juuri tieteen tulisi olla avoin uusille tulkinnoille ja suhtautua kriittisesti vallitseviin näkemyksiin. Noin kolmannes suomalaisista epäilee evoluutioteoriaa. Tiede-eliitin ja Helsingin Sanomien tiedetoimituksen kielteinen asenne avoimeen keskusteluun vain lisää epäilijöiden määrää. Naturalistista maailmankäsitystä puolustavan tiede-eliitin näyttää olevan lähes mahdotonta sanoa julkisesti mitään myönteistä kirjasta, joka pyrkii asiallisesti ja tasapuolisesti käsittelemään biologian alkuperää koskevia kysymyksiä.

Kirjan ensimmäisen painoksen julkaisemisen jälkeen luonnontiede ei ole lainkaan edistynyt elämän tai geneettisen koodin alkuperän sen paremmin kuin makroevoluution mekanismienkaan selvittämisessä. Fossiilien kertoma tarina ei myöskään ole muuttunut vaikka joitakin uusia mielenkiintoisia fossiileja onkin löytynyt. Erityisen kiinnostava on Mary Schweitzerin havainto[1], jonka mukaan Tyrannosaurus rexin 65 miljoonan vuoden ikäisiksi arvioiduista fossiloituneista luista löytyi sekä verisoluja että elastisuutensa säilyttäneitä verisuonia. Aihe on herättänyt paljon keskustelua vuoden 2006 Society of Vertebrate Paleontology kokouksessa[2]. Käsityksemme elävän solun tietovarastosta ja toiminnasta on sen sijaan muuttunut paljon kuluneen kuuden vuoden aikana. Myös kiinnostus ja kriittisyys evoluutioteoriaa kohtaan on lisääntynyt valtavasti – kuten myös suvaitsemattomuus siihen skeptisesti suhtautuvia kohtaan.

[1] Schweitzer MH, Wittmeyer, JL & Horner JR (2005) Gender-Specific Reproductive Tissue in Ratites and Tyrannosaurus
rex. Science 308, 1456-1459.

[2] News focus (2006) Soft Tissue in Dinosaur Fossils? The Evidence Hardens. Science, 314,. 920.